DOKAZ DA SU ČUDA MOGUĆA Dragana je pre šest godina dobila šansu za novi život, a sada je ona podarila jedan

Dragana Đoković (35) prva je pacijentkinja Urgentnog centra KCS kojoj je transplantirana jetra, a lekari ove ustanove pomogli su joj da ostvari još jednu želju – da postane majka, što se i dogodilo u petak u Višegradskoj.

Bila sam uporna i želela sam dete i pre i nakon transplantacije. I zdrava žena ima probleme u trudnoći, pa možete zamisliti koliko tek ima ona sa transplantiranim organom. Kada sam saznala da sam posle šest godina borbe ostala u drugom stanju, bila sam neopisivo srećna. Ne mogu da verujem da je došlo do ostvarenja mog najvećeg sna. Mislila sam da ovo nije moguće, ali život mi je dokazao da nisam bila u pravu – priča za “Blic” srećna majka dečaka, koji je na svet došao sa 2.170 grama.

Tokom trudnoće, a i danas, Dragana je u sigurnim rukama. Njenu trudnoću pratio je prof. dr Miloš Petronijević, dok je hepatolog dr Tamara Milanović brinula o stanju jetre.– Dr Lončar pokrenuo je seriju transplantacija, baš sa Draganom koja sada ovde ponovo leži, ali zbog lepšeg povoda, majčinstva. Transplantacije jetre danas su standardne, i od tada je čak 51 pacijent operisan. Sve je to revolucionarno u našoj hirurgiji, imamo pregršt razloga da budemo ponosni. Svi ti pacijenti se danas dobro osećaju – ističe sa ponosom dr Branislav Olujić.

Dragani je ustanovljena visoko rizična trudnoća, koja je morala da se kontroliše redovno. Došlo je do prevremenog porođaja, ali je zahvaljujući odličnom timu sve prošlo u najboljem redu.

– Trudnoća je išla normalno i regularno, ali joj je u 32. nedelji trudnoće pukao vodenjak, tako da smo iz bezbednosnih razloga uradili carski rez, koji je protekao rutinski i dobro. Ona se sada lepo opravlja, a beba je stabilno i biće dobro – kaže prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK Višegradska.On dodaje da je ovo prvi put da imaju ovakav slučaj uspešne trudnoće i porođaja nakon transplantacije jetre. Prethodno je bio jedan porođaj nakon zamene nefunkcionalnih bubrega.

 

– Ovo je samo još jedna potvrda uspešnosti i multidisciplinarnosti Kliničkog centra Srbije kao ustanove najvišeg ranga, gde na jednom uskom prostoru imamo vrhunske stručnjake iz različitih oblasti – ističe prof. dr Stefanović.

Donori pravi heroji

Nažalost, donorski sistem nije baš najbolje razvijen u Srbiji, najviše zbog predrasuda. Zbog svega toga Ministarstvo zdravlja i “Hemofarm” rade na afirmaciji donorstva, kako bi ga što više približili narodu.

– Odlučuju se sada ljudi u većem broju, pogotovo u slučajevima kada im najmiliji umiru. Tada prelome i urade jedan uzvišeni čin, daju pristanak na doniranje. Presađivanje organa apsolutno je transparentno i čisto, i uvek se transplantira pacijent koji je najugroženiji – poručuje dr Branislav Olujić.

(Izvor: blic.rs / RTS)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*