BURA U SKUPŠTINI BPK Usvojena odluka o privremenom finansiranju

U Supštini BPK Goražde i danas burne rasprave tokom održavanja druge vanredne sjednice sazvane na inicijativu 13 zastupnika stranaka Građanskog bloka.
Više od četiri sata poslanici su potrošili na brojne pauze, ali i međustranačke prepirke oko usvajanja dnevnog reda među kojima su odluka o privremenom finansiranju BPK Goražde za prva tri mjeseca 2019. godine, te privremenom finansiranju kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i kantonalne Službe za zapošljavanje u prva tri mjeseca 2019. godine, kao i nacrt budžeta BPK Goražde za 2019. godinu, te nacrt Zakona o izvršenju budžeta za 2019. godinu.
Sa 13 glasova poslanika Građanskog bloka koji čini skupštinsku većinu, sve tačke su usvojene, a nacrt budžeta BPK Goražde za 2019. godinu utvrđen je u iznosu od 39,5 miliona maraka i upućen u daljnju proceduru. Prethodno su sjednicu napustili poslanici SDA, LS I Stranke za BIH uz obrazloženje kako su danas usvojene odluke nezakonite.
Predstavnici stranaka okupljenih u Građanski blok kažu kako je sjednica skupštine pokazala da SDA sa svojim koalicionim partnerima teško prihvata činjenicu kako su opozicija.
Naime, odluka o privremenom finansiranju trebala je biti donesena na predhodnoj vanrednoj sjednici, ali je Vlada kao predlagač povukla. Danas je odluka prihvaćena većinom od 13 glasova.
“Postojala je volja da se to danas učini jer je premijer na prošloj sjednici povukao svoj prijedlog”, kaže Edita Velić, poslanica DF-a u Skupštini BPK Goražde.
U bloku stranaka koje su se našle u opoziciji, tvrde kako su današnje odluke nelegalne .
“Nemaju uporište ni u jednom zakonu da ovo danas urade i ove odluke se neće moći sprovesti”, smatra Rasim Mujagić, poslanik LS-a u kantonalnom parlamentu.
Opoziciji je sporno izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi te usvajanje odluka koje je predlagač ranije povukao. Iz tog razloga poslanici stranaka okupljenih oko SDA, danas su napustili sjednicu.
Nedoumice i prepirke počele još prije rasprave o prijedlogu dnevnog reda, kada je zastupnik NBL Sinan Ligata predložio zaljučak da Skupština BPK Goražde da ovlaštenja poslanici DF-a Editi Velić da vodi i potpisuje akte sa prve i druge vanredne sjednice. Zastupnici LS i SDA su se usprotivili prijedlogu upozoravajući kako neće donositi retrokativne odluke, te su istakli pitanje validnosti usvojenih odluka na prvoj vanrednoj sjednici kantonalne skupštine. I pored toga zaključak je usvojen sa 13 glasova za, četiri protiv i osam suzdržanih.
Rasprave i dileme izazvao je i prijedlog Emira Okovića, premijera BPK Goražde da se na dnevnom redu nađe i rebalans budžeta za 2018. godinu, što nije prihvaćeno, te davanje saglasnosti na ostavke ministara finansija i obrazovanja, Nudžeima Džihanića i Damira Žuge.
Ovaj je prijedlog izazvao brojne polemike, te čak tri pauze jer skupštinska većina nije željela da se očituje o ovoj odluci, i pored činjenice da su na prvoj vanrdenoj sjednici izglasali nepovjerenje kantonalnoj vladi.
I pored brojnih pauza, nije se uspjela sastati ni Komisija za izbor i imenovanja, jer je nedostajao kvorum za punovažno odlučivanje.
Dosta zabune u skupštinskim klupama izazvali su i “dupli matreijali” po predloženim tačkama dnevnog reda koji se tiču odluka o privremenom finansiranju BPK Goražde, Zavoda zdravstevnog osiguranja i Službe za zapošljavanje, kao i nacrta budžeta za 2019. godinu. Pitanja ko je predlagač drugih materijala, ako je jedini ovlašteni predstavnik Vlada Kantona nije dobilo odgovor.
Moj magazin / Klix

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*